© Olympe Tits


© Olympe Tits


© Olympe Tits


© Mirjam Devriendt
2024

Circle Mirror Transformation

van Annie Baker

Peter Vandenbempt en Youri Dirkx schitteren naast Ann Tuts, Julie Delrue en Leila Benchorf die een geslaagd debuut maakt. De regie van Cédric Coomans is efficiënt en laat de tekst volop tot zijn recht komen.
Apache

‘Circle Mirror Transformation’ lijkt de Brusselse compagnie wel op het lijf geschreven. Bitterzoete karikaturen van kromme mensen in scheve toestanden. Alsof Tristero Tristero speelde.
Pzazz

In het lokale gemeenschapscentrum organiseert dramadocente Marty een cursus ‘Speltheater voor volwassenen’. Slechts drie cursisten schrijven zich in: een gescheiden meubelmaker, een zelfbewuste middelbare scholier en een voormalige actrice. Om de groep wat groter te maken neemt de echtgenoot van Marty ook deel aan de workshop.

Doorheen de schijnbaar onschuldige drama-oefeningen en rollenspelen geeft iedereen zich steeds meer bloot. De personages geraken emotioneel met elkaar verwikkeld, met alle spanningen van dien. De theaterlessen beginnen meer en meer op een soort dramatherapie te lijken…

Circle Mirror Transformation is typisch Tristero-materiaal: de tekst zit slim in elkaar, speelt met theatercodes, is grappig én schrijnend. De personages zijn complex en heerlijk herkenbaar in hun klein-menselijkheid.

Deze tekst van Annie Baker (°1981) ging in 2009 in New York in première en ontving in 2010 de Obie Award voor Best New American Play. Het stuk kent nu haar Nederlandstalige première.